Diëten

Diëten. 

Voor veel mensen is diëten hetzelfde als afvallen. ‘Op dieet zijn’ is echter heel iets anders dan alleen minder eten om gewicht kwijt te raken. Een dieet wordt opgesteld door een diëtist en kan bijvoorbeeld ook betekenen dat iemand bepaalde voedingsmiddelen niet, of juist wel moet eten om zijn gezondheid te verbeteren.

Om duidelijk te maken wat we in Nederland verstaan onder het woord dieet, geef ik hier een korte omschrijving:

”Een dieet is een voeding die om medische redenen aan specifieke eisen moet voldoen ten behoeve van een individu. Een dieet wordt voorgeschreven door een arts en opgesteld door een diëtist.”

Wanneer mensen zeggen dat ze op dieet zijn, dan bedoelen ze meestal dat ze op eigen initiatief minder eten om af te vallen. In theorie heeft dit dus niets te maken met een dieet. Voor gezonde mensen is diëten niet nodig. Een dieet is bedoeld voor mensen die een bepaald gezondheidsrisico of ziekte hebben en deze moeten verminderen of genezen middels een dieet.

Gezonde mensen zouden hun voeding weer in balans moeten brengen. Als de voeding weer in de juiste balans is, dan is het belangrijk dat je eet naar behoefte. Dit betekend dat je voedingspatroon bestaat uit gezonde voeding die net zoveel energie bevat als dat je verbruikt. Wil je eerst afvallen, om bijvoorbeeld op een bepaald streefgewicht te komen, dan is het ook belangrijk dat je voedingspatroon de juiste balans heeft, maar dat je simpelweg minder energie binnen krijgt dan dat je verbruikt. Dit noemen ze een negatief energie balans.

Ik ben opgeleid tot voedingsadviseur en niet tot diëtist. Ik geef (gezonde) mensen voedingsadviezen en stel dus geen diëten op. Een voedingsadvies is een algemeen advies, gebaseerd op gezonde voeding volgens de Richtlijnen Goede Voeding. Het is een advies dat niet gebaseerd is op medische gronden, geen specifieke eisen kent en bestemd is voor grotere groepen mensen. De Schijf van Vijf gebruik ik hierbij als hulpmiddel.